De beste garage én service in het Westland

9,0
autoverlichting.jpg

Autoverlichting, wat moet je erover weten?

De herfst doet zijn intrede, de dagen worden korter  we rijden meer in het “donker”. Dit betekent dat wanneer je met de auto onderweg bent dat de verlichting van de auto goed moet functioneren. Maar wat is er nu verplicht aan autoverlichting? Welke verlichtingssoorten zijn er? En wanneer kun je een boete verwachten?

Dagrijverlichting: De intentie van dagrijverlichting is de naderende auto eerder op te merken. De achterlichten branden niet wanneer je dagrijverlichting aan hebt staan, het is dus geen echte verlichting en ook niet voldoende bij slecht zicht en/of in tunnels.

Dimlicht: Deze verlichting is standaard verplicht wanneer het donker is, en bij slechte weersomstandigheden. Wanneer het dimlicht ingeschakeld is zijn de koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverplichting ook in werking.

Stadslicht: Stadslicht is verplicht bij slecht zicht overdag of ’s nachts buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert. Je kunt het stadslicht inschakelen wanneer je de auto beter zichtbaar wil maken bij het parkeren. Wanneer het stadslicht ingeschakeld is zijn de achterlichten, twee kleine lampjes aan de voorkant en de kentekenplaatverplichting ook in werking.

Grootlicht: Het grootlicht mag enkel in de nacht gebruikt worden wanneer er geen ander verkeer is. Het grootlicht zorgt voor een maximale verlichting van de weg.

Mistlicht: Het mistlicht gebruik je bij mist (met een zicht van minder dan 50 meter) om zichtbaar te zijn. Het is verboden om het mistlicht op andere momenten te gebruiken. Het mistlicht zit altijd laag op de auto om zoveel mogelijk onder de mist te schijnen, hierdoor werkt het mistlicht niet verblindend. Wanneer je het mistlicht gebruikt mag je het stadslicht vervangen door het dimlicht.

Derde remlicht: Het derde remlicht werkt tegelijk met de normale remlichten. Dit remlicht moet rood van kleur zijn.

Bochtverlichting: Bochtverlichting is bij elke auto verschillend. Het kan via de mistlamp gebruikt worden maar kunnen ook in de koplampunits zitten. De bochtverlichting zorgt voor een betere zichtbaarheid bij het nemen van een bocht.

Breedstralers: Formeel gezien mag je deze verlichting niet gebruiken, in de wegenverkeerswet wordt er niet gesproken over de term breedstralers. Meestal wordt met breedstralers de voor mistlampen bedoeld.

Verstralers: Formeel gezien mag je deze verlichting niet gebruiken, in de wegenverkeerswet wordt er niet gesproken over de term verstralers. Meestal wordt met verstralers het grootlicht bedoeld.

Automatische ingeschakelde verlichting: Wanneer je de automatisch verlichting ingeschakeld hebt staan gaat de dimverlichting vanzelf aan wanneer het donker wordt, dit geldt echter niet voor mist. Voor de wet rij je dus niet met de verplichte verlichting in tunnels en bij slecht zicht.  

Er is wel een mogelijkheid dat het automatisch inschakelen van de verlichting door elkaar wordt gehaald met het systeem waarbij de verlichting automatisch ingeschakeld wordt wanneer de sleutel in het contact doet. Het voordeel hierbij is dat je nooit vergeet je lichten aan of uit te doen.

Kentekenplaatverlichting: Deze is bij alle lichtsoorten ingeschakeld en is dan ook verplicht.

Wanneer krijg je een boete?

De autoverlichting moet altijd goed functioneren, is deze defect loop je de kans op een boete van minimaal € 90,= tot maximaal € 140,=.

Daarnaast kun je ook een boete oplopen wanneer je meer verlichting aan de auto gebruikt dan toegestaan is. Dit geldt niet voor de binnenverlichting wel is het mogelijk dat je staande gehouden wordt wanneer  de binnenverlichting aan de buitenzijde te zien is.

Ook is het onterecht gebruiken van je mistlicht een mogelijkheid tot een boete. Je mag een mistlicht alleen gebruiken wanneer de omstandigheden zo zijn dat het zicht belemmerd wordt.

Wanneer je onterecht seint naar medeweggebruikers of onterecht rijdt met groot licht, kun je ook bekeurd worden door de politie.

Kortom voorkom een boete en kom langs voor een GRATIS verlichtingscheck!*

 

Bron: ANWB en HELLA

*De GRATIS verlichtingscheck is het resultaat van een momentopname en is geen vervanging voor/van officieel door de fabrikant voorgeschreven onderhoud.