De beste garage én service in het Westland

9,0
Autoservice Valstar

Waar moet je aandenken als je met de auto op wintersport gaat?

Waar moet je aan denken als je met de auto op wintersport gaat

Het wintersportseizoen is in volle gang, massaal trekken de Hollanders weer richting de bergen om te genieten van de besneeuwde bergtoppen. Wanneer je met de auto gaat is een goede winteruitrusting van belang. Wij helpen je graag met jouw checklist!

Winterbanden zijn in de meeste Alpenlanden en Scandinavische landen verplicht als de omstandigheden daartoe aanleiding geven (bij sneeuw, ijs, ijzel, gladheid). Bij het niet gebruiken van winterbanden kun je een boete krijgen of aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De verzekering kan in dat geval besluiten niet te vergoeden. De regels rondom de verplichting van winterbanden lees je in “wat je nog niet wist over winterbanden” en “de laatste weetjes over de winterband”

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet overal verplicht om aan boord te hebben. Wel kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn op bepaalde bergpassen te mogen berijden of in winterse situaties. Het is dus wél verstandig om ze altijd bij je te hebben.

Let echter goed op! Niet alle sneeuwkettingen passen op alle banden of bij alle auto's. In de gebruikshandleiding van je auto kan je meestal terugvinden welke bandenmaten  en sneeuwkettingen bij je auto passen. Lukt dit niet, contact ons wij helpen je graag verder voor de aanschaf of verhuur van sneeuwkettingen!

Als je niet op de juiste afmetingen let, loop je het risico dat de sneeuwkettingen aan de binnenkant van je wielkast aanlopen. De schade is dan meestal niet te overzien. Wij hebben een overzicht gemaakt van de regels omtrent sneeuwkettingen.

Duitsland: Tijdens winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Dit houdt in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden, maar ook moet beschikken over voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Verder moet je je met winterbanden aanpassen aan de voorgeschreven maximumsnelheid. 

Ook kan het gebruik van sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Hier bedraagt de maximumsnelheid 50 km per uur. 

Finland: Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt. 

Frankrijk: Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Op veel wegen is het verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord. 

Italië: Op bijvoorbeeld bergwegen kan winteruitrusting in de vorm van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord. 

In het gebied, de Aostavallei, is het van 15 oktober tot 30 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt hier geen officiële verplichting voor, behalve dan wanneer het met het verkeersbord staat aangegeven. 

Kroatië: Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht sneeuwkettingen tijdens de wintermaanden in de auto te hebben.

Tsjechië: Het is gedurende de wintermaanden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. 

Noorwegen: De auto moet uitgerust zijn met een winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden wanneer de weersomstandigheden zich hiertoe verlenen. Sneeuwkettingen gebruik je als het weer en de weg dit vereisen. Dit dien je dus zelf een beetje in te schatten. 

Oostenrijk: Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt indien dit noodzakelijk is en het wegdek niet beschadigd wordt. Op sommige plaatsten zijn sneeuwkettingen verplicht wat dan aangegeven wordt met het verkeersbord. De aangeraden snelheid betreft hierbij 40 km per uur en in de Arlbergtunnel is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Let dus op dat je deze voortijdig van je wielen verwijderd. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan. 

Slovenië: Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht. 

Slowakije: Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen. 

Zweden: Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden uitgerust zijn.

Zwitserland: Wat betreft sneeuwkettingen zijn deze verplicht indien de weg dit noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht en wordt dan aangegeven met het verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km per uur en is verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel. 

Tolwegen, vignetten en tunnels

Tunnels in de alpen

Naast sneeuwkettingen krijg je ook te maken met tolwegen en landen waar vignetten verplicht zijn. Het verplicht vignet geldt voor Oostenrijk en Zwitserland. In Frankrijk en Italië moet je rekening houden met tolwegen.

Wij hebben een overzicht gemaakt van de tolwegen, vignetprijzen en de bekendste tunnels in de Alpen.

Vignetten Oostenrijk en Zwitserland * prijswijzigingen en valuta schommelingen voorgehouden

Vignet Oostenrijk
10 dagen: € 8,00 
2 maanden: € 23,40
1 jaar: € 77,80

Vignet Zwitserland 
1 jaar: € 32,40

Tolwegen Oostenrijk

In Oostenrijk het je ook de Sondermatutstrecken, op deze snelwegen wordt ook nog eens tol berekend. Deze zijn te herkennen aan het woord maut achter de stadsnaam.

A9 Pyhrn Autobahn
Bosrucktunnel: € 4,50 
Gleinalmtunnel: € 7,50

A9 Tauern Autobahn
Tauerntunnel + Katschbergtunnel: € 10,00

A11 Karawanken Autobahn
Karawankentunnel: € 6,50

A13 Brenner Autobahn
Innsbrück-Süd - Italië: € 8,00 
Innsbrück-Süd - Stubaital: € 2,50

S16 Arlberg Schnellstraße
Arlbergtunnel: € 8,50

Tolwegen Frankrijk

In Frankrijk heb je tolwegen, de péage!

Metz <-> Lyon: € 28,20
Lyon <-> Alberville: € 15,50
Lyon <-> Grenoble: € 9,80
Metz <->  Annecy: € 41,50

Let op, veel gewone pinpassen (cirrus/meastro) werken niet in de tolpoortjes in Frankrijk, het is aan te raden om contant te betalen of met Creditcards (Visa, Mastercard e.d.) die wel altijd gewoon werken.

Tolwegen Italië

In Italië moet er vaak tol betaald worden, in tegenstelling tot in Frankrijk zijn de trajecten met tol veel korter. Je kunt via deze link de tol berekenen. 

Tunnels

Naast tolwegen en vignetten zijn er in de Alpen nog een heel aantal tunnels waar tol betaald moet worden.

De prijzen van de belangrijkste toltunnels in de Alpen zijn: *prijswijzigingen voorgehouden

Grote St-Bernhardtunnel
Enkel: € 24,30  
Retour: € 39,00 (30 dagen geldig)

Mont Blanctunnel
Enkel: € 36,80
Retour: € 45,90 (7 dagen geldig)

Fréjustunnel
Enkel richting Italië: € 36,80
Enkel richting Frankrijk: € 37,10
Retour vanuit Frankrijk : € 45,90 (7 dagen geldig)
Retour vanuit Italië: € 46,30 (7 dagen geldig)

Felbertauerntunnel
Enkel: € 10,00

Tunnel Munt La Schera
Retour: € 30,00