De beste garage én service in het Westland

9,0
_MG_6348 Valstar 013.jpg

Airco onderhoud

De meeste nieuwe personen- en bedrijfsauto’s zijn voorzien van een airco-installatie. Een airco kan het hele jaar gebruikt worden; zomers om de lucht te koelen en ‘s winters om de lucht te drogen en zo sneller de ramen te ontwasemen. Maar ook een airconditioningsysteem vraagt regelmatig onderhoud.

Smering
Een airco-installatie is gevuld met ‘koudemiddel’. Per jaar verliest een airco gemiddeld 8 tot 10% van dit koudemiddel. Het middel zorgt naast koeling, voor de smerende werking van de olie die door het systeem wordt vervoerd. Weinig smering kan leiden tot overmatige slijtage en daardoor tot hoge reparatiekosten. Daarnaast kan in een vochtige omgeving schimmel en bacteriën ontstaan op de verdamper. Resultaat: een stinkende airco.

Airco onderhoud
Voorkom dit soort problemen en laat regelmatig uw airconditioning reinigen, controleren en onderhouden. Bij Autoservice Valstar heeft u de volgende mogelijkheden:

• Airco Check Beurt
Wordt gratis door Autoservice Valstar uitgevoerd, u betaalt alleen het toevoegen van de lekdetectie, olie en koudemiddel.

 Airco Fris Beurt
Met de Airco Fris Beurt wordt het hele systeem met een anti-microbisch reinigingsproduct gereinigd. Autoservice Valstar raadt u aan om dit één keer per twee jaar te laten doen.

• Airco Service Beurt
Indien u een complete Airco Service Beurt laat uitvoeren wordt de gehele airco-installatie gecontroleerd, bijgevuld en verfrist. Uw airco blijft in topconditie als u deze servicebeurt één keer in de vier jaar laat uitvoeren.

Airco reparatie
Uiteraard kan Autoservice Valstar alle voorkomende defecten aan uw airco-installatie ook repareren in plaats van vervangen. Een reparatie aan de aircoleidingen of –slangen is voordeliger dan het compleet vernieuwen van deze materialen. Autoservice Valstar bespreekt met u de mogelijkheden.

Wat kunt u zelf doen?
Hieronder vindt u enkele tips om de slijtage van uw airco te beperken:

• Gebruik de airco het hele jaar. Hierdoor wordt het verlies van het koudemiddel beperkt en blijven de as afdichtingen van de compressor soepel.
• Zet de airco pas enkele minuten na het starten aan. Dit voorkomt onnodige slijtage aan de compressorkoppeling en bespaart brandstof.
• Als het zomers erg heet is zet u bij het instappen eerst de achterste ramen open en dan de ventilatie aan. Hierdoor wordt de lucht sneller verfrist en hoeft de airco na het inschakelen minder hard te werken. Na een paar minuten doet u de ramen weer dicht.
• Sluit alle ramen wanneer de airco wordt ingeschakeld. Hierdoor voorkomt u dat er onnodige energie verloren gaat.
• Schakel de airco vijf minuten voor de eindbestemming uit. Dit beperkt de kans op condens, schimmelvorming en stank.
• Hou de luchtinlaat vrij van blad en vuil. Zo vermijdt u verstopping van de condenswaterafvoer.
• Laat uw airco controleren wanneer u een van de volgende klachten signaleert:

1. Het duurt te lang voordat de auto aangenaam koel wordt;
2. U krijgt in de auto last van verkoudheid of tranende ogen;
3. De auto verbruikt meer brandstof;
4. U ruikt een muffe onaangename geur in de auto;
5. Het ontwasemen van de ruiten gaat moeizaam.