De beste garage én service in het Westland

9,0
zomer band.jpg

Zomerbanden

Autobanden vormen het enige contact tussen uw auto en het wegdek en zijn daardoor cruciaal voor uw rijgedrag en veiligheid. Bovendien moeten autobanden het zware gewicht van de auto dragen en hoge snelheden opvangen. Gezien deze bovenstaande feiten over de grip op het wegdek en de wisselende weersomstandigheden, is het belangrijk om tijdens de herfst- en winterperiode op winterbanden te rijden en in de zomer op zomerbanden.

Verschillen
Zomerbanden zitten standaard onder uw nieuwe auto en zijn geschikt voor zomerse weersomstandigheden. Het rubber van zomerbanden is hard en stug en goed bestand tegen heet asfalt en warme lucht. Zomerbanden hebben minder inkepingen in het bandenprofiel over het gehele loopvlak van de band (zie rechterfoto), waardoor ze er niet zo robuust uitzien dan winterbanden (zie linkerfoto). Daarnaast maken zomerbanden weinig geluid en slijten ze minder.

Bandenspanning
Zomerbanden gaan langer mee als de bandenspanning goed is afgesteld. Als de bandenspanning te laag is ontstaat er veel warmte tussen de banden en het wegdek en als de banden te hard zijn vermindert het rijcomfort. Een goede bandenspanning leidt ook tot een zuinig brandstofverbruik van de auto. Om zo veilig en zuinig mogelijk te rijden raadt Autoservice Valstar u aan om de bandenspanning één keer per maand te controleren.

Advies
Wilt u nieuwe zomerbanden aanschaffen? Autoservice Valstar heeft een aantal adviespunten op een rij gezet omdat er zoveel keuze is uit verschillende maten, merken en kwaliteiten:

- Kies de juiste bandenmaat. Deze staat op de zijkant van uw huidige band. Voorbeeld: 205/55 R16 90H. Hierbij is 205 de bandbreedte, 55 is de hoogte in procenten ten opzichte van de bandbreedte, R geeft het bandtype aan, 16 is de diameter van de velg in inches, 90 is het draagvermogen van de band en H is de snelheidsindex van de band.

- Het type profiel is belangrijk. Rijdt u altijd snel of vaak in slecht weer? Er zijn verschillende zomerbanden voor verschillende rijstijlen. Bijv. een band met V-profiel, welke zorgt voor een goede waterafvoer, of een band met blokprofiel voor meer grip.

- Het is verstandig om alle banden tegelijk te vervangen voor een gelijkmatige slijtage.

- Indien u een tweede velgenset heeft, dient deze dezelfde afmetingen te hebben als degene onder uw auto en andersom.

- U dient de zomerbanden tijdig om te wisselen. Winterbanden slijten zeer snel in de zomer en hebben slechte rijeigenschappen. Zorg dus dat u op tijd contact opneemt met Autoservice Valstar!

Autoservice Valstar adviseert u dus graag over allerlei soorten banden, het assortiment en de prijzen. Het is ook mogelijk om de niet gebruikte zomer/winterbanden in de werkplaats op te slaan en laat regelmatig uw banden checken op bandenspanning en slijtage. Autoservice Valstar doet het graag voor u!