De beste garage én service in het Westland

9,0
_MG_6263 Valstar 004.jpg

Wat is waar en niet waar over winterbanden

Ook al is de temperatuur op dit moment in ons kleine kikkerlandje nog aangenaam. Koning Winter ligt op de loer, en dan komt de winterband weer om de hoek kijken.

Maarrr… de winterband er zijn zoveel verschillende verhalen over deze band. Wij zetten alles tips, regels en feiten voor u op een rijtje. Hierbij de eerste feiten…

Wat is een winterband?

Een winterband is een band die speciaal is gemaakt om goed te presteren op een weg die bedekt is met sneeuw of ijs.

Winterbanden hebben ten opzichte van een zomer of all-season band een zachtere rubbersamenstelling, ook heeft de winterband een anderelamellenstructuur in het profiel. Daardoor verliest de winterband bij kou en sneeuw zijn grip op het wegdek minder snel. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort grijpers op het wegdek.

Hoe herken ik een winterband?

Het sneeuwvlok symbool of berg symbool zijn de indicatoren voor wintereigenschappen van een band.

Er zijn ook banden met het symbool M+S. Dit zijn banden die bedoeld zijn voor modder en sneeuw. Dit is geen officiële winterband en zegt niets over de wintereigenschappen van de band.

Wanneer moeten de winterbanden gemonteerd worden?

Als het kouder is, wordt een band harder en veranderen de prestaties van de band.
Daarom adviseren, vanuit voorschriften wij om onder een buitentemperatuur van 7°C te rijden met winterbanden. Wanneer je langer op je zomerbanden rijdt danslijten de banden sneller en de remweg wordt ook langer.

Kun je met winterbanden de zomer door?

Het is niet verstandig om met zomerbanden in de winter te rijden. Echter in de zomer rijden met winterbanden is een keuze, de remprestaties zijn beduidend minder! Het profiel van een winterband is gemaakt om goed te presteren op sneeuw, en is daarom minder effectief op een droog wegdek. Wanneer het wegdek een temperatuur heeft van 15 graden heeft een auto, met zomerbanden, met een snelheid van 50 km/h 12 meter nodig om tot stilstand te komen. Een auto met winterbanden heeft gemiddeld 15 meter nodig. Wanneer de temperatuur van het wegdek oploopt, loopt dit verschil nog meer op. Naast bovenstaande feiten stuurt de auto ook minder precies en zullen de banden sneller slippen.

Minimale bandenprofiel?

Wettelijk moet er 1,6 mm bandenprofiel op een band aanwezig zijn. In diverse landen is 3 of 4 mm verplicht voor een winterband in winterse omstandigheden. Wanneer het profiel minder wordt dan 3 mm verliezen de banden veel van hun goede eigenschappen.

In ons volgende blog geven wij u meer informatie over eisen, aansprakelijkheid en boetes van winterbanden in het buitenland.