De beste garage én service in het Westland

9,0
_MG_3295 Valstar 021.jpg

Distributieriem

In de motor van uw auto is de distributieriem hét belangrijkste onderdeel. Uw motor loopt vast als de distributieriem niet tijdig vervangen wordt en dus breekt. Hierdoor ontstaat veel motorschade en het is gevaarlijk in het verkeer als u ineens stilstaat. Daarnaast bent u enkele honderden tot soms wel duizenden euro’s kwijt als u een gebroken distributieriem moet laten repareren. Laat daarom op tijd de distributieriem preventief controleren en vervangen!

Hoe lang werkt een distributieriem?
De ‘levensduur’ van een distributieriem heeft invloed op het feit of u veel rijdt, hoe de spanning van de riem is en hoe de riem gemonteerd en behandeld is. Bij nieuwe motoren wordt steeds vaker in plaats van de distributieriem een enkele of dubbele distributieketting gebruikt. Een tweede ketting voorkomt motorschade, maar heeft na een bepaalde periode wel een zogenaamde ‘rek-factor’ dus moet ook op tijd vervangen worden. Daarnaast maakt een ketting minder lawaai dan enkele jaren geleden omdat de kettinggeleiders nu van betere kwaliteit zijn.

Kan ik zelf controleren of de distributieriem vervangen moet worden?
In het onderhoudsboekje van uw auto vindt u de datum van de laatste vervanging. Als dit niet is ingevuld treft u onder de motorkap een sticker aan met de datum of kilometerstand wanneer de riem vervangen is. Indien u geen sticker vindt en niet exact weet wanneer de riem voor het laatst vervangen is, raadt Autoservice Valstar u aan om de distributieriem direct te laten vervangen!