De beste garage én service in het Westland

9,0
_MG_6336 Valstar 011.jpg

Airco in uw auto, meer dan alleen verkoeling!

Auto aircoditioning

Airco aan in alle jaargetijden

Een airconditioning in de auto kan in alle jaargetijden gebruikt worden. Hij verkoelt in warme tijden de auto heerlijk. Daarnaast zorgt hij er ook voor de juiste luchtvochtigheid, dit is noodzakelijk aangezien het Nederlandse klimaat zeer vochtig is. Op deze manier beschikt u over de mogelijkheid om in de zomer te kiezen voor koude, droge lucht, en in de winter voor verwarmde droge lucht. Ook zorgt de airco dat de lucht vrij blijft van stof en micro-organismen door de juiste filters in het systeem. Het snel helder maken van de autoruiten is ook een voordeel van een airco, daarnaast geeft dit ook vooral een veilig gevoel.

Onderhoud
Zolang de airco werkt, gaat alles goed. Dan kunt u denken dat het systeem onderhoudsvrij is, maar vergeet niet dat een airco per jaar gemiddeld zo`n 50 a 80 gram koudemiddel verbruikt. Wanneer u de airco een lange tijd niet gebruikt verdwijnt het koudemiddel langzaam uit de installatie. Als de hoeveelheid onder een bepaald niveau is kan hierdoor een flinke schade ontstaan. Het ontbreken van voldoende koudemiddel is de meest voorkomende storing die in het voorjaar optreedt. Dit kunt u voorkomen door de airco regelmatig te gebruiken, minimaal een keer per week gedurende tien minuten.

Enkele tips voor uw auto airconditioning

  • Regel periodieke controles. Zorg dat de airco meegenomen wordt in de tussentijdse controles en in de periodieke onderhoudsbeurten.
  • Zet de airco één keer per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen.
  • Voorkom verstopping van uw aircosysteem. Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. 
  • Zet voor vertrek deuren of ramen open. Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airco in te schakelen.
  • Zet de airco niet te koud. De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airco geeft zeer koude luchtstromen met verkoudheid of nekklachten als gevolg. Als de auto 'climate control' heeft, wordt de temperatuur automatisch geregeld.
  • Gebruik van de airco bij regen of in de winter. Schakel uw auto-airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt hierdoor uit de ruimte gehaald.
  • Zet de airco uit voor de motor uitgaat. Schakel de installatie 5 minuten voordat je de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.    
  • Maak de airco schoon. Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld.

Onder auto’s met airco ligt vaak een plasje, dit is condenswater, daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

Wij adviseren u om jaarlijks, meestal in het voorjaar, uw airconditioning te laten controleren op een goede werking.

Lees hier meer informatie over het onderhoud aan uw aircosysteem!